недеља, 2. јун 2019.

Nove preporuke oko fizičke aktivnosti i spavanja kod dece


 

Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO, World Health Organization – WHO) izdala je nove preporuke oko fizičke aktivnosti i spavanja kod dece do 5 godina starosti. 

Kako bi se zdravo razvijala i rasla, deca treba manje da sede, a više vremena da provode u igri !

Deca ispod 5 godina starosti moraju da provode manje vremena sedeći ispred TV uređaja, ekrana mobilnih uređaja i tableta, ili vezani u kolicima i dečijim sedištima, moraju da imaju kvalitetan san  i da više vremena provode u aktivnoj igri, kako bi zdravo rasli i razvijali se – navodi se u preporukama koje je sredinom aprila ove godine izdala Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO).

Rani period detinjstva je veoma bitan i osetljiv period odrastanja, brzog razvoja i vreme kada se porodične vrednosti i obrasci ponašanja prihvataju. Nove preporuke oko fizičke aktivnosti i sna kod dece ispod 5 godina starosti su izdate od strane eksperata SZO, koji su procenjivali neadekvatno vreme spavanja, vreme provedeno sedeći ispred TV ekrana ili vezanih u kolicima i dečijim sedištima. Takođe su upoređivani nalazi vezani za benefite povećanog nivoa aktivnosti. Poboljšanje fizičke aktivnosti, smanjenje sedećeg načina života i obezbeđivanje dovoljnog i kvalitetnog sna kod dece poboljšava njihovo fizičko i mentalno zdravlje i blagostanje, a pomaže u prevenciji dečije gojaznosti i drugim povezanim bolestima koje se javljaju u kasnijim stadijumima života.

Nepridržavanje postojećih preporuka fizičke aktivnosti je uzrok oko 5 miliona smrti među svim starosnim grupama godišnje. Trenutno, oko 23% odraslih I 80% adolescenata nisu dovoljno fizička aktivni. Ukoliko se rano u detinjstvu usvoje zdrave životne navike, adekvatna fizička aktivnosti I kvalitet spavanja, to umnogome pomaže  oblikovanju navika kroz detinjstvo, adolescenciju pa i nadalje.

Ono što mi zaista treba do postignemo jeste da se deca vrate igri, u stvari treba da se napraviti kompletan zaokret i to kompletno preusmerenje iz sedećih navika ka što više vremena provedenom u igri, naravno uz dovoljnu količinu sna –  ističu u SZO.

Obrazac sveukupne 24-časovne aktivnosti je u sledećem: zameniti produženo sedenje ispred ekrana sa više aktivne igre, ali uz adekvatno i dovoljno sna. Vreme koje se provede u sedenju treba kvalitetno iskoristiti u aktivnostima sa roditeljima koji isključuju aktivnosti vezane za ekrane (TV, mobilni telefon, tablet, računar…), a utrošiti ga vremenom rovedenim u čitanju, pričanju priča, pevanju, sklapanju slagalica – sve to je od izuzetnog značaja za dečiji razvoj.

Primena ovih preporuka tokom prvih pet godina života doprinosi dečijem motornom i kognitivnom razvoju i zdravlju.

 

Preporuke i smernice kod dece ispod 1 godine starosti:

  • Fizička aktivnost nekoliko puta tokom dana, naročito igrama na podlozi (npr. podu). Za one koji još nisu dovoljno pokretni, ovo podrazumeva makar 30 minuta u ležećem položaju /na trbuhu/ nekoliko puta tokom dana kada dete ne spava
  • Maksimalno sat vremena provedeno u kolicima ili dečijim sedištima. Ne preporučuje se da dete provodi vreme gledajući u ekrane (TV, tablet, mobilni telefon…). Dnevne sedeće periode provoditi u čitanju, pevanju, pričanju priča sa roditeljima.
  • Između 14-17 sati kvalitetnog sna /uključujući i dremanje/ kod dece do 3 meseca; odnosno 12-16 sati od 4-11 meseca života

 

 

Preporuke i smernice kod dece 1-2 godine starosti:

  • Provoditi makar 180 minuta u različitim tipovima fizičke aktivnosti bilo kog intenziteta, uključujući umereno do intenzivnu fizičku aktivnost, raspoređenu tokom dana
  • Maksimalno sat vremena provedenih vezanih u kolicima i dečijim sedištima ili sedenja tokom dana. Za decu do dve godine starosti ne preopručuje se gledanje u ekrane (gledanje TV, igranje igrica na telefonima i tabletima…); dok za dvogodišnju decu se propuručuje maksimalno sat vremena provedenih u gledanju ekrana (TV, telefoni, tableti…), naravno što manje to bolje. Tokom perioda sedanja vreme traba upotpuniti čitanjem, pričanjem priča tj. vreme provedeno sa roditeljima.
  • Preporučeno vreme spavanja je 11-14 sati kavlitetnog sna, uključujući i dremanje

 

 

Preporuke i smernice kod dece 3-4 godine starosti:

  • Provoditi makar 180 minuta u različitim oblicima fizičke aktivnosti, makar 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti, raspoređene tokoom dana, što više to bolje
  • Maksimalno sat vremena provedenih vezanih u kolicima i dečijim sedištima ili sedenja tokom dana. Maksimalno sat vremena provedenih pred ekranom (gledanje TV, telefona, tableta). Tokom perioda sedenja i pasivnosti vreme upotpuniti čitanjem i pričanjem priča roditelja
  • Oko 10-13 sati kvalitetnog sna, uključujući i dremanje

 

 

from https://www.svetmedicine.com/vesti/560-nove-preporuke-oko-fizicke-aktivnosti-i-spavanja-kod-dece
via Svet Medicine Na Dlanu



from https://svetmedicine.wordpress.com/2019/06/02/nove-preporuke-oko-fizicke-aktivnosti-i-spavanja-kod-dece/
via SvetMedicine

Нема коментара:

Постави коментар